Mar 17, 2009

Full Entry-Trip Ke Pulau Besar



Salam sumer..

Pada 7 Mac yg lepas aku telah merancang perjalanan bersama rakan2ku..x ketinggalan juga abg aku perjalanan bermula dari SERENDAH-KTM RAWANG-KL SENTRAL-MELAKA SENTRAL-UMBAI_Jeti Ajung Batu-PULAU BESAR sebagai tempat dituju..kami menggunakan public transport untuk trip kali nie.untuk kali pertama mereka menjejakkan kaki ke Pulau Besar yang penuh dgn misteri..hehe..


dari rawang kami menuju ke rumah sewa aku dlu..bas kol 9mlm


9.00mlm..amik bas dipuduraya ke melaka sentral


yuhu..sampai melaka sentral..alien,oni n paan dtg amik kami n g makan asam pedas..thanx kengkawan.hehe

then g cr tmpat tdo..esk pagi baru gerak ke umbai amik bot ke Pulau Besar.

disinilah kami tdo mlm td.RM60-bilik yg besar sumbat 5 org.


tunggu bas untuk ke Jeti Anjung Batu-umbai


badin dgn mata kuyu..ngantok lg agaknye.

tiba di umbai..beli barang sket.


kene berjalan kaki lebih kurang 1km kot.


sampai dijeti beli tiket feri ke pulau besar.




sampai kami pasang khemah dulu..

lokman dgn aksinya..haha

then kami g makan sblm memulakan perjalanan.

singgah tgk batu..mcm2 ada..

Amri..budak nie la yang bawak kami pusing Pulau besar.


menziarahi makam2 di sekitar makam 1000

wakf 7 bradik..anda boleh mendapatkan makanan percuma disini kata Amri


abang aku kekejangan otot akibat terlalu lama berjalan..

terdapat kaum india mencari duit syiling didalam perigi..anda perlu datang dan melihat sendiri keadaan pulau ini..




menuju ke gua


keadaan didalam gua..terlalu banyak amalan khurafat berlaku disini..Nauzubillah..



menuju ke perigi bunian..

kawasan hotel tinggal..kosong tanpa manusia..

samapai ke Perigi Bunian..kami minum sebentar..haus la plak.

ini pula Tasik Bunian..

5jam kami berjalan..penat dan pulang ke khemah solat dan sebagainya..hari hampir gelap.

menyediakan makan malam..sadin dan nasik..haha..

walaupun hujan tadi..Alhamdulillah kami berjaya memasak nasi.

tgh malam kami bersembang dan berlatih silat di tepi pantai..

keesokkan paginya selepas solat subuh kami mengambil gambar sunrise..



macam2 aksi cuba dilakukan..haha

kemudian kami sarapan sebelum berangkat pulang.

setelah habis berkemas..tiba masa untuk pulang semula ke rumah masing2..

bot tak mengkut jadual pulak..terpaksa tgu next bot.

akhirnya sampai jgk.

sampai dijeti..kami mintak tumpang bas untuk ke jalan besar.

sampai dijalan besar kami tgu bas utk ke Melaka Sentral..

sampai di Melaka Sentral amik tiket ke seremban pula menaiki bas Transnasional.

sampai2 di Terinal 2..xtau la plak dah tukar..haha..kene tgu bas percuma ke terminal 1.

sampai terminal 1 kami jalan ke KTM dan meneruskan perjalanan ke KL Sentral dan juga Stesen Serendah..

walaupun penat..aku harap kawan2 enjoy dgn perjalan macam nie..mengajar kite erti kesabaran dan pengurusan mengikut situasi x diduga..haha..

Tamat le perjalanan..

Thanx pic by Leqiu,Lekir dan Aku..

10 comments:

Fly said...

salam ohabat, lama x update blog? busy ke? apapun good luck dengan apa saja yang bro lakukan

Kasturi said...

sori r bro..nak hupdate..x berkesempatan..hehe..ada bbrp bnda harus dilakukan..insya'allah x lme lg..ade le..hehe..thanx singgah shbt.

ilasya said...

menjiwai rasa itulah seni dalam setiap hati..
bagaimana hendak digambarkan?
terpulang kepada pemilik hati...


hati,
tak smua menghargai apa yang dilihat melalui hati

ada hati,
tapi tiada jiwa,
ianya tk dpt dihargai juga
egoitis menembusi apa yg ingin dikata,
dari jiwa dan hati yang meronta,
akan keindahan yang ada di depan mata..

mama panggil aku alia... said...

haremmm!!!

konon kasih syg la
itu ini la!

tp sobenier langsung haram tak de..

tak pe2 aku g tgk silat ke muay thai ke...

aku bg ko tgk gambo je!

Shaira Amira said...

best gle korang.

ilasya said...

"yeah..tenanag sekali..hehe
dengar dan rasakan"


di situ ada nya ketenangan
alunannya
resapkan dalam jiwa
untuk dirasai dalam diri
yang masih dalam mimpi....

newMEDIA said...

harammmmmmmmm....
ari tu aku ajak...xmau ar..itu ar ini ar...alih2..dh p ngan org lain..aku sedar..aku sedar..
sampai skrg aku aku pegang kata2 mu...nak g kg orang asli dan g situ sana sini....

aku sedar..aku xkacak...

Kasturi said...

ala nas..nnt le..pulau besar ni projek lain..takot ko lak yang bosan..x bley nak masuk..hehe..dun wori bebeh..nnt kite rncang k..

amadd @ nizar said...

isk isk kau kas..dah dtg area ako dah tu weh.. dah sampai seremban roger roger la geng..

firdaus said...

riz, ni gmbar2 sigma kn?
ok gak.
nnt la..